Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Geen berichten

“Na-tourcriterium Putte wordt een groot volksfeest”

“Na-tourcriterium Putte wordt een groot volksfeest”

“Weer massa op de been brengen voor groot volksfeest”

Het eerste na-Tourcriterium van Putte komt eraan. Alles wordt in gereedheid gebracht, want we gaan voor niet minder dan een groot volksfeest.

Het na-Tourcriterium van Heist verhuist dit jaar op 1 augustus naar Putte. De wielerfans uit de brede regio kijken uit naar het evenement. “We hebben hier al mooie voorbeelden van zo’n volksfeesten gehad met de Ronde van België in onze gemeente”, herinnert burgemeester Peter Gysbrechts zich. “ De sfeer van die dagen willen we terug krijgen. Dat leefde enorm in onze gemeente, er was een massa volk op de been, de beleving was telkens onvergetelijk en de lokale rondes van vijftien kilometer stonden bijna helemaal vol toeschouwers. Nu is het parcours maar 1,8 kilometer lang, dus moet het zeker lukken om er een heksenketel van te maken. We kunnen zo uitstralen dat onze gemeente leeft”, vertelt burgemeester Peter Gysbrechts.

“Ik ben er van overtuigd dat dit nieuwe concept een succes zal worden. We willen er een zo groot mogelijk volksfeest van maken. De organisatie wil natuurlijk elk jaar beter doen, als de volgende stap hier genomen kan worden, zijn we daar heel blij mee. We willen een zo groot mogelijk spektakel hebben, waar de mensen buiten komen, waar ze zich amuseren en een mooie dag beleven.”

“Om zoiets te organiseren, moet je natuurlijk investeren. Als je niet investeert, dan ligt alles stil. We geloven dat dit geld heel goed besteed wordt. We kunnen niet alles doen, maar als we iets doen, dan ligt een wielerevenement voor de hand in een wielergemeente als de onze. Je moet dingen durven doen, dingen organiseren. Dat zorgt voor een positieve sfeer, mensen ontmoeten mekaar, verenigingen komen buiten”, aldus Gysbrechts.

DSC_8625_2

Mikken op 10.000 bezoekers

“We denken dat we een achtduizendtal mensen kunnen lokken. Als we dat kunnen combineren met goed weer, dan denk ik dat we de 10.000 kunnen overtreffen”, blikt organisator Karl Haverbeke vooruit.

Veel zal natuurlijk afhangen van de renners die zullen meerijden. “Er zijn op dit moment al mondelinge afspraken met enkele renners”, bevestigt organisator Karl Haverbeke. “Stig Broeckx hadden we graag gevraagd, maar door zijn ongeval kan dat nu niet doorgaan, wat we heel jammer vinden. Er is al wel een mondeling akkoord met de winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne Jasper Stuyven. Ik hoop ook dat Wout Van Aert hier aan de start zal staan. Of we een gele, groene of bolletjestrui zullen kunnen vastleggen? Het wordt elk jaar moeilijker om die mannen te halen, dus beloven kunnen we zeker niets. Hun prijzen stijgen enorm en sommigen rijden zelfs gewoon maar één of zelfs geen criteriums. Maar we zullen zeker proberen.”

“We hebben dit jaar een duidelijke voorkeur voor sprinters, we zouden graag minstens twee spurttoppers uit de Tour naar Putte willen halen. Mannen als Kristoff, Kittel en Greipel interesseren ons zeker en vast. Verder staan natuurlijk ritwinnaars en iemand uit de top tien ook op ons verlanglijstje”, aldus Karl Haverbeke.

Het criterium valt ook samen met dat van De Draai van de Kaai in Nederland. “We hebben het er al over gehad dat we mekaar niet gaan tegenwerken of teveel gaan opbieden. We gunnen mekaar het licht in de ogen”, aldus Karl.

Na de koers volgt er een optreden. Uiteindelijk zijn ze in Putte uitgekomen bij Level Six, de groep waarbij Laura Tesoro tot voor kort zong vooraleer ze solo ging. Er is ook een partnership aangegaan met de brouwerij van het vier Kwaremont, dat voor extra omkadering en lekker bier zal zorgen. “Wat ik als organisator ook nog ondervind is dat het engagement vanuit het dorp heel groot is. We hebben al heel wat aanvragen gekregen van mensen die zelf initiatieven willen nemen. In de rand van het evenement zal er dus wel heel veel gebeuren door lokale handelaars. Er zijn zelfs zo veel aanvragen dat we niet op alles kunnen ingaan. Dat was in Heist veel minder het geval. Het evenement leeft heel erg”, vult Haverbeke nog aan.

 

Merckx ook present?

De organisatoren hebben nog een verrassing van formaat in petto. Ze willen tien Belgische ritwinnaars uit de geschiedenis van de Tour naar Putte te halen. Voor die moeilijke klus hebben ze in Putte met oud-renner Jef De Schoenmaecker gelukkig wel de ideale man in huis. Jef won zelf in 1980 een rit in de Tour en kent als oud-ploegmaat van Eddy Merckx heel wat Belgische wielergrootheden persoonlijk.

“Eddy komt zeker als hij in het land is. Verder staan Herman Van Springel, Fons De Wolf, Guido Reybrouck, Martin Van Den Bossche, Ludo Delcroix, Jef Lieckens, Karel Rottiers, Jos Spruyt en Ludwig Wynants al op ons lijstje. We willen met hun aanwezigheid een extra cachet geven aan het evenement. Het is de bedoeling om ze te huldigen op het podium”, legt Jef uit.

“Wanneer het criterium voor mij geslaagd zal zijn? Als het een mooie winnaar wordt en mensen de helden die ze op televisie zien in het echt hebben gezien, dan zullen er op 1 augustus heel veel mensen tevreden zijn en ik ook”, besluit Jef.

Er kan ook nog altijd ingeschreven worden voor de bedrijvenkoers. Parkeren kan op 1 augustus onder andere aan Klein Boom, op een zevenhonderdtal meter van het centrum.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.